12 december 2012
SJ fortsätter sälja biljetter ombord
Nu kan ni väl ta tag i något riktigt problem? Som att dörrar som inte ska användas inte går att låsa...
Ni har väl förresten inte missat att jag numer även bloggar åt UNT? Följ mig gärna på unt.se/pendlarbloggen!
6 december 2012
Bingo för tågpendlare
Ett tåg i taget ska dock hållas vid liv, om än med något mindre frekventa inlägg och eventuellt en del återanvänt material från Pendlarbloggen, så hålla gärna ögonen öppna även här... Idag bjuder jag exempelvis på ett rykande färskt spel, framtaget av Liza Viktorsson i Örebro!
Bingo för tågpendlare
Spelregler:
Fyra kryss i rad är att betrakta som helt normalt under en pendlarvecka och ger därför ingen annan utdelning än den vanliga huvudvärk som tågtrafiken alltid orsakar.
Full bricka under en och samma säsong bevisar att du är en riktig pendlarveteran. Visa upp din fulla bingobricka för ombordpersonalen så erhåller du en kaffepollett till den trasiga kaffeautomaten.
Lycka till! Och tack Liza!
3 december 2012
Ta en till öl!
Det har slagit mig att SJ dikterar ganska mycket av mitt liv. SJ bestämmer att jag inte ska ha några morgonmöten. Att jag missar träningen ibland. Och numer även att jag ska dricka två aw-öl när jag egentligen bara hade tänkt ta en.
Någonstans mitt i den öl jag trodde skulle bli min enda ikväll fick jag nämligen ett sms från SJ. Det stod att mitt tåg var inställt. Det hade lika gärna kunnat stå: Ta en till öl! OK då, säger jag.
30 november 2012
Sammanträffande?
Igår föll alltså den första snön. Idag var mitt tåg inställt på grund av lokfel. Sammanträffande?
Med tanke på att det varken rör sig om särskilt många minusgrader eller några obscena mängder snö så måste jag tillstå att jag är en gnutta orolig för hur det här ska gå resten av vintern. Stay tuned.
29 november 2012
21 november 2012
Klippta pengar
På andra sidan mittgången sitter en man och en kvinna i 70-årsåldern. När det är dags för biljettkontroll säger kontrollanten med den röda hårfärgen från helvetet:
- Jaha, då måste jag fråga herrskapet: klipper ni ofta sönder pengar?
Spydigheten är påtaglig. "Herrskapet" tittar på kontrollanten, helt oförstående. Det är kvinnan som tar till orda.
- Eh... Va?
Kontrollanten upprepar frågan.
- Klipper ni ofta sönder pengar?
Paret tittar på varandra, som för att dubbelkolla - "inte gör väl du"? Återigen är det kvinnan som svarar.
- Eh... Nä...
- OK, ni gillar inte att klippa sönder pengar?
- Nej.
- Varför gör ni det då? Klipper sönder pengar alltså, för det är det ni gör.
- Nu förstår inte jag vad du me...
- Ja, alltså ni har ju klippt sönder biljetten och då tänkte jag att ni kanske brukar klippa sönder pengar också.
Kvinnan försöker förklara:
- Men det här var det enda jag fick ut...
- Du har klippt sönder biljetten.
- Men jag klippte bara bort botten, det stod inget där, det var helt vitt. Bara papper, jag ville bara snygga till den lite.
- Ja, men det ska du inte göra, biljetten blir ogiltig om du klipper sönder den.
- Men jag klippte bara bort botten, det stod ingenting där, det var tomt.
- Nä, men det spelar ingen roll. Klipp inte. Skriv ut i A5 om du tycker pappret är för stort.
- Jaha, jaja, ok...
- Våra maskiner kan bara läsa A4 och A5. Fast nu är min maskin trasig, så jag sätter bara en bock med pennan.
- Eh, ok...
- Men då vet ni, klipp inte sönder biljetten, för det är som att klippa sönder pengar.
Och så fortsätter kontrollanten sin biljettkontroll. Med bläckpennan i högsta hugg.
Alltså, såhär tänker jag;
1) Jag har använt pengar som har varit i sämre skick än parets biljett, utan problem. Så det är väl inte självklart att hela pappret man har skrivit ut är en del av biljetten och att det skulle vara förbjudet att klippa av en del av pappret som inte innehåller någon som helst information? Är det förbjudet att ha en skrynklig biljett? En blöt biljett? Var står det hur biljetten ska se ut?
2) Vadå "skriv ut i A5"? Är det bara jag som aldrig har sett skrivarpapper säljas i A5-format, för att inte säga aldrig har skrivit ut något direkt på ett A5-papper? Vem har sånt liggandes hemma?
3) Att säga att man har klippt sönder biljetten är väl kanske lite överdrivet om de nu har klippt av en tredjedel av A4-pappret som det inte stod något på? När kontrollanten säger att biljetten är sönderklippt låter det som att en dagisklass med understimulerade fyraåringar på amfetamin har gått loss på pappret med varsin motorsåg. Men alltså, pappret är ju snyggt och prydligt - bara lite kortare än vad det hade varit annars.
Dessutom fascineras jag lite av uttalandet att maskinerna bara kan läsa av vissa pappersformat. En varuscanner i mataffären kan ju läsa av streckkoderna på allt från små tuggummipaket och runda läskburkar till djupfryst, färdighackad lök (sjuk produkt för övrigt) och kompakt falukorv. Varför kan då inte era maskiner läsa av streckkoden på ett helt och rent vitt papper? Skannar maskinen verkligen av vilket pappersformat biljetten har? Låter helt sjukt. "Jahaja, det här är minsann ett A4, mhm...".
4) Borde inte du se till att din maskin funkar innan du har synpunkter på det papper som din maskin ändå inte kan läsa av?
5) Har så svårt att förstå varför man gör en så stor affär av en sån skitsak. Det är uppenbart att det här äldre paret inte försöker lura någon. Om det nu är så att man inte bör klippa av botten på sitt papper för att biljetten då blir ogiltig kan man ju upplysa dem om det, så att de inte gör om det. Men den där spydigheten tycker jag gott man kan lämna hemma, särskilt om man jobbar i ett serviceyrke.
Hade lust att säga till kontrollanten:
- Vi som reser med er betalar din lön. Om du vill att vi ska fortsätta med det får du gärna sluta tala till resenärer på ditt spydiga och nedsättande sätt. Annars kan du lika gärna gå hem och börja klippa... i ditt lönekuvert. Asshole.
17 november 2012
Fem års skimning
Förstår inte upprördheten med att man har upptäckt skimningsutrustning på biljettautomaterna vid Uppsala C. Det är väl inget nytt? Jag har skimmats i fem år nu, bara att det har varit inbyggt i SJ:s prissättning.
16 november 2012
Kom och köp!
SJ tycks nu ha backat när det gäller biljettköp ombord, åtminstonne tillfälligt. Från och med den 15 november skulle det inte vara möjligt att köpa biljett ombord - men nu tittar man på möjligheten att låta kunderna kunna köpa biljetter ombord via mobilen. Och tills det är färdigutrett ska man alltså kunna köpa biljetter direkt av ombordpersonalen, såvida inte jag har missat något.
Hetaste tipset är dock att köpa biljett någon annanstans, innan resan påbörjas. Påslaget för biljettköp ombord är rätt saftigt.
Undrar för övrigt om det här betyder att vi får vänta på att personalen ska börja servera kaffe också?
15 november 2012
Gästinlägget: Natalia Glowniak
12 november 2012
Framtidens pendling
Kaffe och burlesk dans
Imorse kom svaret i Dagens Nyheter: Vi vill att de fokuserar på att informera kunderna, servera kaffe och se till att de har det trevligt, säger Crister Fritzson, ny VD på SJ.
OK, så från och med nu kan jag se fram emot att ombordpersonalen kommer och serverar mig kaffe? Really? Jaja, OK, låter schysst - särskilt eftersom det ALDRIG har funnits kaffe på tågen till Uppsala tidigare (bortsett från fjärrtågen med annan destination som råkar stanna i Uppsala på vägen). Ser också fram emot ökad trivsel tack vare ombordpersonalen. Föreställer mig att de får gå en massageutbildning, eller kurs i burlesk dans. Precis vad jag behöver när jag tar tåget till jobbet en måndagmorgon.
8 november 2012
I full fart
Om jag blir en sån där gubbe som sitter och snorar och slemharklar mig framför andra passagerare på tåget får ni gärna slänga av mig i typ Märsta eller Knivsta. Sitter jag dessutom och pillar på mobilen med knappljud påslaget... Ja då spelar det ingen roll var vi befinner oss - ni har tillåtelse att slänga av mig i full fart.
Med vänliga hälsningar,
E.
25 oktober 2012
Tre bättre idéer
Är inte det sjukt? Jag betalar drygt 2000 kronor varje månad för att resa så mycket jag vill mellan Stockholm och Uppsala. Men skulle jag glömma att registrera kortet i kortavläsaren innan resan får jag alltså betala ytterligare 1200 kronor? Befängt. Jag åker nästan varje dag, klart att jag ibland på någon eller några av mina hundratals resor varje år glömmer att "blippa" mitt kort. Hur uppseendeväckande fula era nya gula skyltar än är.
Jag har en bättre idé. Nej, vänta, jag har faktiskt tre bättre idéer.
1) Se till att ombordpersonalens maskiner, som de kontrollerar pendlarkorten med, faktiskt kan läsa av någon intressant information. Som t.ex. vad det är för typ av kort (månadskort i mitt fall) och när det går ut. Maskinerna borde också kunna klara av att "dra" resor från de andra korttyperna. Såå svårt kan det väl inte vara. Och så får ombordpersonalen nåt att göra, nu när de inte ska sälja biljetter längre.
2) Sätt kortavläsningsmaskiner på tågen istället för på perrongerna. Ni vet, som man gör på en massa annan kollektivtrafik. De som har ett giltigt kort men glömmer att registrera resan kan då helt enkelt göra det ombord, istället för att bestraffas med 1200 kronor i böter.
3) Behåll det nuvarande systemet där de som glömmer att registrera sin resa kan få köpa biljett ombord.
Anledningarna till införandet av kontrollavgiften, som går att läsa på vlt.se, är löjeväckande. En är, enligt Dag Rosander (presschef på SJ), att man vill föra statistik över resandet så att man kan dimensionera tågen. Jaha, så det är därför man ofta får stå upp hela vägen mellan Uppsala och Stockholm? För att ni är så bra på att dimensionera tågen? Det är väl därför det "saknas" förstaklassvagnar varje dag också - för att ni dimensionerar tågen efter passagerartillströmnigen?
Ännu löjligare blir det när Rosander förklarar varför personalen inte ska sälja biljetter ombord på tågen från och med den 15 november: "Ingen efterfrågar det längre". Jaha, men efterfrågan på att få betala 1200 kronor i böter har ökat lavinartat eller? Idiot.
3 oktober 2012
Vad gör ombordpersonalen egentligen?
Det är nämligen väldigt sällan de faktiskt kontrollerar att man har registrerat sin resa. Oftast går de bara förbi och nickar när man håller upp sitt kort.
När det är förseningar sitter de typ och rullar tummarna i personalkupén - flera gånger har jag aktivt fått söka upp dem i personalkupén för att fråga om de vet något och be dem informera i högtalarsystemet. Jag skämtar inte, jag har fått be dem att säga något i högtalarna.
Från och med den 15 november ska de heller inte sälja biljetter ombord på tågen. Inte längre biljetter i alla fall, oklart hur det blir med kortare biljetter. Hur som helst, ytterligare en sak de inte gör alltså. Är det bara jag som upplever det här som att SJ drar ner på servicenivån? Vad hände med att personalen skulle bli bättre på service, som det så fint stod om i det s.k. förbättringsprogrammet?
Så, då har jag nämnt en massa saker som ombordpersonalen inte gör. Så vad är det tänkt att de ska göra? Nån som vet? Jag är nämligen genuint nyfiken.
28 september 2012
Innan
Känns lite som att de har valt en random betoning och att det lika gärna hade kunnat stå "registrera resan innan du går ombord på tåget!". Eller "registrera resan innan du går ombord på tåget". Varför inte "registrera resan innan du går ombord på tåget". Personligen hade jag nog valt "registrera resan innan du går ombord på tåget!", för jag gissar att det är där skon egentligen klämmer - att folk glömmer att registrera resan. Fast jag hade nog tagit bort utropstecknet. Och kanske inlett med ett "vänligen" eller "var god". Och avslutat med ett "tack".
27 september 2012
Jag ska bli passagerare
Igår kom jag att tänka på den här anekdoten och så slog det mig. Jag har fan blivit passagerare.
Med det här, mina vänner, vill jag annonsera mitt återinträde i bloggosfären (som det så fult heter). Mycket har hänt sedan sist; regeringen har lovat lite mer pengar till infrastrukturen, SJ har meddelat att man kommer sluta sälja biljetter ombord och så har någon - oklart vem - satt upp små gula skyltar om att man ska registrera sin resa innan man kliver ombord tåget.
Allt detta, och lite till kommer jag skriva om här framöver. Och så har vi ju en lång, härlig vinter att se fram emot. Tågresande brukar kunna bli spännande då. Just det, SJ och Trafikverket, hör ni det? Det kommer en vinter även i år. Consider this a "heads up".
29 maj 2012
Bäst på kommunikation
2 maj 2012
Gästinlägget: Niklas Hill
Det händer med jämna mellanrum att vänner och bekanta hör av sig och undrar om de får göra ett gästinlägg i bloggen. Hittills har det stannat där någonstans, med en intresseanmälan - det är ingen som har tagit det där nästa steget och faktiskt författat något. Tills nu. Det är med stor glädje jag om en liten stund presenterar Ett tåg i tagets allra första gästskribent.
I sammanhanget bör jag kanske säga att eventuell kritik mot tågbolag eller andra, liksom påhopp av olika slag får stå för textförfattaren. Detsamma gäller förstås eventuella positiva omdömen - sånt vill jag verkligen inte befatta mig med.
Men nu alltså, plats åt dagens gästskribent: Niklas Hill!
Vegetarisk köttlasagne
Huvudskälet till att jag väljer att åka tåg är att det är det bästa alternativet för miljön. Av samma anledning äter jag inte kött. Att vara tågresenär och vegetarian är alltså en ganska logisk kombination.
Ändå är SJ:s vegetariska utbud minst sagt begränsat. Länge fanns det en enda köttfri rätt, en vegetarisk lasagne som till skillnad från alla andra rätter inte roterades. Sedan försvann den plötsligen. Efter kundprotester kom den tillbaka och ersattes sedan av nya köttfria rätter som till och med är ätbara. Problemet är bara att de oftast ta slut väldigt fort.
Jag minns en tågresa där den vegetariska maten verkade ha tagit slut i bistron. Som det visade sig hade dagens matleverans bara innehållit en enda portion utan kött. Den hade bistrovärden gömt undan så att en
riktig vegetarian skulle få den, så hon tog fram den när jag frågade. Vi var dock två vegetarianer som fick dela på den och en halv SJ-måltid som lunch är trots allt inte särskilt mättande.
Efter den erfarenheten gick jag över till att köpa med mig mat. Maten som finns att köpa på stationen är oftast både godare, mer hälsosam och billigare. Och den produceras inte under lika vidriga förhållanden som SJ:s bistromat.
Så egentligen är det enda skälet till att uppsöka bistrovagnen att hämta ut gratiskaffe.
Nu är det är ju ändå rätt praktiskt att kunna köpa mat på tåget, särskilt om tåget går tidigt på morgonen. Så när SJ införde möjligheten att köpa till vegetariska varmrätter redan vid bokningen kändes det värt att prova. Äntligen en garanti att det skulle finnas mat som jag kan äta! Trodde jag.
Första – och sista – gången jag testade att förbeställa mat var på en affärsresa till Oslo. Resan skulle börja halv nio och halv tre skulle jag komma fram. Jag skulle ha ett möte i direkt anslutning till ankomsten så det var ganska naturligt att äta lunch på tåget. När vi började bli hungriga gick min kollega och jag till kiosken för att hämta vår förbeställda mat: lasagne med pesto. Efter att ha väntat några minuter på att få maten uppvärmd upptäckte vi att den ”vegetariska” rätten till största delen bestod av köttfärs.
Ombordpersonalen blev minst lika upprörda som vi, inköpsansvarig fick en rejäl utskällning i telefon. Mycket mer än så kunde de ändå inte göra åt situationen, för precis som vanligt hade de ingen annan vegetarisk mat ombord. Så de bjöd på ostmacka och kaffebröd istället. Mättande var det inte och det är förstås aldrig bra att gå in i ett viktigt möte hungrig.
De på kundtjänst var efteråt väldigt snabbt att erbjuda pengarna tillbaka för maträtten. Med tanke på att de ändå inte hade levererat den var det mest en självklarhet. Men de tvärvägrade att kompensera mig utöver det. Intrycket jag fick var att de mest tyckte att jag fick skylla mig själv som envisades med att krångla och inte äta kött. Ett bemötande som kändes extra dåligt med tanke på hur väl ombordpersonalen ändå hade hanterat situationen.
Att slarva bort specialmat är ingen bagatell. I mitt fall fick jag gå in i ett viktigt möte utan att ha ätit lunch och det är nog så illa. För en allergiker som får i sig fel mat hade det kunnat sluta avsevärt mycket värre än så.
Niklas Hill
30 april 2012
Välkommen till min värld
På ett sätt är jag ändå lite nöjd, för timingen kunde inte varit bättre ur ett informationsspridningsperspektiv. Nu får jättemånga människor - typ två miljoner - uppleva det jag är med om typ varje vecka; försenade eller inställda tåg. Välkomna till min värld.
Om det är någon av de två miljonerna som bryr sig? Tveksamt. De här två verkade ta det hela med ro i alla fall...
26 april 2012
Bäst formulering
Tack, Emil, för dagens skratt!
Ett steg fram, två steg bak
Jag var rätt nöjd med den här nyheten - två plastkort är bättre än två pappersbitar. Visst, jag har ju sett framför mig att man ska kunna ha ett enda kort men så långt har tydligen ingen på SJ/SL tänkt. Hur som helst, jag tyckte det var ett steg i rätt riktning.
Sen upptäckte jag att accesskortet funkar fint i tunnelbanan, men inte alls på bussarna. Nä, på bussarna ska man tydligen visa upp kvittot som man fick när man laddade på sina två plastkort. Det fick jag gå in på SL-center och ta reda på. Sa jag förresten hur jävla korkat det här är? Det är jäääävligt korkat.
Så nu har jag två plastkort och ett kvitto att hålla reda på under mina dagliga resor till och från jobbet. Dvs en sak mer än vad det var tidigare. Förklaringen? SJ har bestämt att accesskortet bara ska funka som "spärröppnare" hos SL och att det inte är ett färdbevis. Färdbeviset är själva kvittot. Visst kan jag slopa accesskortet och bara visa kvittot även i tunnelbanan, då får jag ju bara två saker att hålla reda på. Men jag vill ju inte stå i kö till kuren med spärrvakten varje gång jag ska åka tunnelbana liksom, klart jag väljer att gå i spärrarna om jag kan.
Men även om man köper den i idén om att accesskortet bara är en spärröppnare och att man ska kunna uppvisa kvittot vid anmodan - varför kan inte accesskortet öppna den "virtuella spärren" på bussen och att man på motsvarande sätt väntas kunna visa upp kvittot om någon frågar? Men till och med det är ju onödigt egentligen, för seriöst - hur svårt kan det vara att programmera ett kort som visar att man har betalat X antal kronor för att resa obehindrat med SJ en viss sträcka och med SL under 30 dagar?
Man ska ge dem att de aldrig har påstått annat än att accesskortet är en spärröppnare. De skriver till och med i broschyren jag fick att det är en spärröppnare för "tunnelbana och pendeltåg". De nämner inte ens bussarna, som att bussarna inte ingår i Storstockholms Lokaltrafik liksom.
Med all denna nyvunna kunskap om hur det funkar gick jag upp till SJ-loungen. Jag hade ändå lite tid att döda. Jag frågade mannen som satt där varför spärröppnaren inte bara kan funka på bussen. Han visste inte att det var så. Jag förklarade hela grejen, och sa att jag gärna ville veta varför det inte gick att bara ha acceskortet som färdbevis (inklusive på bussen). Han visste inte - såklart, jag hade ju precis fått förklara allting för honom - men ringde ett samtal.
En bit in i samtalet sa han jaja, man ska visa upp kvittot? Och så tittade han lite menande mot mig. Och det funkar inte med accesskortet på bussen, nähänej... Det här visste jag ju redan som sagt - jag hade ju precis talat om för honom hur det funkar. Så jag sa, ganska högt, jag vet det - min fråga är VARFÖR inte? Han hörde mig, jag vet att han hörde mig. Ställde han frågan varför till sin kollega? Nej. Han avslutade samtalet och vände sig till mig. Och förklarade att man måste visa upp kvittot. Jag vet redan det, min fråga var VARFÖR den så kallade spärröppnaren inte bara kan blippa grönt även på bussen? Jag medger att jag redan här var en smula irriterad, han tycktes ju inte lyssna på mig över huvud taget. Ja, nej, jag fick tyvärr inget svar på det. Klart du inte får svar när du inte ens ställer frågan din jävla imbecill, tänker jag. Han fortsätter, men det är så det ska vara. Och så ler han det där fejkleendet som man ibland möts av när någon som jobbar i servicebranschen måste le fast de tycker en kund är jobbig. Ni vet nog vad jag menar.
Jag blev så fruktansvärt provocerad. Höjde rösten lite. Han gick in i defense-mode och vad jag än sa eller frågade hädanefter bemöttes med ett tyvärr, det är bara så det är eller kort och gott bara tyvärr. Och så det där fejkleendet. Inte undra på att SJ konstant hamnar i botten i kundnöjdhetsundersökningar - de är så sjuuukt dåliga på information och känslan för service tycks vara obefintlig. Jag gick upp med en fråga, som han varken kunde svara på själv eller ansträngde sig särskilt hårt för att ta reda på svaret för. Inget jag ska göra mitt bästa för att föra frågan vidare till min chef, så kanske vi kan höra av oss?. Ingenting sånt - bara ett det är så det ska vara. Poängen är ju att jag som betalande kund inte alls tycker att det är så det ska vara - försök fatta hur jävla korkat det är! Jag har tre olika typer av biljetter/färdbevis/spärröppnare för att åka med två olika trafikföretag. I mina öron låter det som minst en biljettyp/färdbevis/spärröppnare för mycket. Eller? Fortfarande irriterad gick jag därifrån och hoppade på nästa tåg. Det här får bli ett blogginlägg, tänkte jag.
Jo, just det - anledningen till att jag hade tid att tjafsa med idioten uppe på loungen? Mitt tåg var inställt.
20 april 2012
Felplacerade automater
Man kan ju tycka att de borde stå i den ordningen; först fyller man på sitt kort, sen går man vidare och blippar det och sen hoppar man på tåget. Ungefär så tycker jag det känns mest naturligt. Men på Stockholm C har man valt att göra tvärtom. Där går man först förbi automaterna där man blippar sitt kort, och så fyller man på sitt kort, och sen går man tillbaka och blippar sitt kort. Och så går man följaktligen förbi biljettautomaterna igen för att hoppa på tåget.
OK, det handlar inte om särskilt många meter man måste gå fram och tillbaks - jag tycker bara det känns lite symptomatiskt... Tänker man över huvud taget till när man planerar sin verksamhet?
19 april 2012
Det där är mina ben
Efter en stund kommer det in en kvinna i 40-årsåldern. Inget konstigt i sig, det brukar komma ett par personer till och sätta sig i husdjurskupén. Hon rör sig långsamt, långsamt mot platsen precis mitt emot där jag redan sitter. Jag har varit med om det här förut, hon förväntar sig att jag ska flytta på mina ben så att hon kan sätta sig där - precis mitt emot mig...
Ursäkta, men du ser de där två grejerna som ser ut som ben? Det är ben, det är mina ben och jag tänkte ha dem där under den här resan. Lite lätt utsträckta sådär, det tycker jag är skönast. Men som du ser finns det ju väldigt många andra platser för dig att sitta på, och väljer du någon av dem kan du också ha dina ben utsträckta. Det är rätt behagligt, du borde testa. Så vad sägs - kan du ta och sätta dig någon annanstans än just där mina ben befinner sig - din jävla bekvämlighetsmarodör?
Bilden är taget i ett annat sammanhang och tillhör inte "bekvämlighetsmarodören" i inlägget ovan. |
17 april 2012
En riktig tågflirt
Vem är den här tjejen?, undrar ni säkert. Ja, jag tog såklart reda på det. Hon heter Elma och är 14 månader. Med sig hade hon Lina, som hjälpte henne sitta rakt, där hon satt på bordet och läste Kupé. Årets sötaste medresenär är härmed redan utsedd!
29 februari 2012
Äntligen utvärderingsdags!
Jag fick alltså ett sms med en länk till en utvärdering. Överlag var det faktiskt rätt vettiga frågor. Fastnade dock på den här: Skulle du vilja att komfort-information (ex indragen 1a kl- vagn) kan selekteras i tjänsten?
Vet inte varför de inte bara kunde skriva "väljas" istället för "selekteras" men det var inte det som gjorde det svårt. Det var snarare det att man inte kunde utveckla sitt svar, man kunde bara välja ja eller nej.
Jag tillhör ju de som tycker att det är helt irrelevant huruvida det saknas en förstaklassvagn eller inte, så jag vill inte ha den informationen. Faktum är att jag är så trött på sms om indragna förstaklassvagnar att jag tycker de borde vara helt förbjudna. För alla. Så jag vill inte svara ja, man ska kunna välja - förlåt selektera - att få den informationen. Den ska ju inte vara tillåten. Men jag vill inte heller svara nej, man ska inte kunna vä... selektera... informationen, för jag antar att SJ då menar att det betyder att informationen om förstaklassvagnarna blir obligatorisk. Jag vill ju att det ska finnas ett enda svarsalternativ, och att det heter jag vill att information om förstaklassvagnar förbjuds. Brott mot förbudet bör dessutom beläggas med, låt oss säga, att behöva åka med SJ till Pajala och tillbaka två gånger i rad. Inget ont om Pajala, jag har aldrig ens varit där, det var bara det första jag kom att tänka på.
Min aversion mot sms:en om förstaklassvagnarna har vuxit sig så stark att när jag på en senare fråga fick möjlighet att ge ett svar i fritextformat drog till med versaler för emfas.
28 februari 2012
Lokförarens svar angående öppna dörrar
20 februari 2012
Bomproblematiken
Ett allvarligare problem är att folk tappar förtroendet för bomsystemet när bommarna ligger nere utan att det kommer något tåg. Jag har flera gånger bevittnat hur folk helt enkelt tröttnar och bara går under eller runt de nedfällda bommarna. Det är vanligare än man tror och jag kan inte låta bli att fundera på hur ofta det händer olyckor på grund av att bomfällningarna inte har någon trovärdighet.
Nej, jag nöjer mig med att konstatera att det är irriterande och farligt med ologiska bomfällningar - och att det finns planer på att bygga bort dessa övergångar inom en relativt snar framtid är goda nyheter. Och vad mitt val av cykelparkering anbelangar - för visst skulle jag kunna parkera cykeln på andra sidan spåren, så att jag slipper korsa spåren över huvud taget - så har ju det knappast med saken att göra. Bomproblematiken är större än så.
16 februari 2012
Aha! Skorna!
För en stund tänkte jag "är det här en dröm eller råkade jag ta på mig min osynliga mantel när jag gick hemifrån?". Snubben verkade inte bry sig om mig för fem öre, visade ingen som helst hänsyn. Det var som att jag var på besök i hans vardagsrum utan att han ens visste att jag var där.
OK, att folk tar av sig skorna händer faktiskt ibland, även om jag personligen tycker att det beteendet är att ta med sig lite för mycket av den privata sfären in i kollektivtrafiken. Det är inte som att jag vaknar varje morgon och längtar efter att få utforska folks tubsockor och den sötsura doften av vinterskor som inte vädras tillräckligt ofta. Men så är det, uppenbarligen tycker en icke obetydlig andel av resenärerna att det är acceptabelt att ta av sig skorna bland sina medmänniskor på tåget.
Däremot är det sällan man ser någon lägga sig ner, som i en divan och som för att säga "det här är mitt utrymme, här gör jag vad jag vill, jag behöver inte bry mig om någon annan och gillar du det inte så kan du väl gå och sätta dig någon annanstans?". Och att detta förstärks genom att personen ifråga drar upp sin smartphone och börjar spela sin favoritmusik utan hörlurar är ännu ovanligare.
Jag suckade. Fnös lite. Tog fram mina egna hörlurar på ett demonstrativt sätt och satte på musik. Ingen reaktion. Min musik hördes nästan inte, han spelade för högt. Till slut tröttnade jag och frågade irriterat om han kunde tänka sig att sänka volymen lite. Jodå, det kunde han väl. Jag satt ändå och var irriterad. Tids nog kom vi fram till Uppsala och jag kunde sticka därifrån och fortsätta med min dag.
Öppna dörrar
15 februari 2012
Bilder
8 februari 2012
Årets medarbetarlösning
Det är uppenbart att en vinst på 38 miljoner kronor är för lite och därför har SJ inlett ett besparingsprogram som ska sänka de årliga kostnaderna med 300-400 miljoner kronor under de två närmaste åren. Syftet är, enligt SJ, att öka effektiviteten för att "bättre kunna möta framtida utmaningar och stärka vår konkurrenskraft".
Högt uppsatta källor inom koncernen avslöjar nu för Ett tåg i taget hur det ska gå till. De ska låta personalen ha fler pysseldagar för att komma på kreativa lösningar på problem som annars kan vara dyra att åtgärda med mer traditionella insatser.
31 januari 2012
Och jag är tågmästaren
Men det här var ändå inte dagens stora händelse. Nej, dagens stora händelse utspelade sig på väg hem istället. Jag tog ett lite tidigare tåg än vanligt för jag skulle hinna träffa en snubbe som ska laga mina persienner.
Någonstans efter Märsta rusar en kvinna nerför mittgången mot personalkupén. Det syns på henne att något är fel. 30 sekunder senare går kvinnan tillbaks, med de två ombordansvariga hack i häl. Ytterligare någon minut senare väller det ut folk från vagnen bredvid, in i min vagn. Jag frågar någon av dem vad som har hänt.
Det brinner.
Tåget stannar till. Lokförarens röst hörs högtalarsystemet.
Jaaa, det var lokföraren här. Anledningen till att vi står här är att vi ska undersöka ett tekniskt fel.
Va? Ett tekniskt fel? Är det så det heter när tåget brinner? OK, jag antar att han säger så för att inte sprida panik. Och jag antar att det inte kan vara så farligt om vi inte får någon information om att det är dags att utrymma tåget. Å andra sidan är det rätt sällan man får information av SJ över huvud taget... Vad göra? Jag spelar Word Feud.
Tiden går. Och vi står stilla. Och vi hör ingenting. Jag inser att jag inte kommer hinna hem i tid för att träffa persiennsnubben. Ringer och avbokar.
- Tjena Lasse, Eric här, vi skulle träffas angående en persienn som behöver lagas hos mig.
- Ja, tjena, tjena...
- Du, det tåget jag sitter på brinner, så jag kommer nog inte hinna hem innan klockan sex.
- Jaha, nä, nä...
- Men du kanske har tid senare i veckan?
- Ja, jo, jo, jag har lite andra jobb i området senare i veckan, så jag hör av mig så bokar vi in något nytt.
- Kanon, vi hörs senare då.
- Ja, det gör vi, hej, hej.
- Hej.
Han lät lite förbluffad. Men vem kan klandra karl'n? Det är nog inte varje dag någon hör av sig och säger att man sitter på ett brinnande tåg. Persiennerna får vänta, det tycker nog Lasse är förståeligt.
Efter kanske 20 minuter bryts tystnaden.
Ja, vi vet att det har varit lite dåligt med information här men anledningen till att vi står stilla är att vi hade kraftig rökutveckling i en av vagnarna från bromsarna. Vagnen är nu utrymd och avstängd och bromsarna har stängts av så vi rullar strax vidare.
Mycket riktigt, strax därpå rullar vi vidare. Precis innan Stockholm stannar vi, som vanligt, för att vänta på ett ledigt spår.
Ja, då inkommer vi strax till Stockholm central. Och vi ber om ursäkt för förseningen som alltså berodde på kraftig rökutveckling... eller inte så kraftig... men hela vagnen var fylld med rök... eller, inte fylld med rök, lite rök, men det luktade väldigt mycket rök... Och om det är någon som saknar ett par herrhandskar från den utrymda vagnen så har jag dem. Och jag är tågmästaren.
Vi rullar in till Stockholm C och är välbehållna allihop. Möjligtvis med undantag för tågmästaren som antingen har fått i sig lite mycket av den där röken eller som bara är lite skärrad över situationen, men som hur som helst precis har levererat ett av de mest flummiga meddelanden jag har hört på ett tåg.
En dålig morgon
- Hej, jag har tappat bort mitt pendlarkort.
- Vad är det för kort?
- En kombinationsbiljett: SJ mellan Stockholm och Uppsala och så SL i Stockholm dårå.
- Vi kan tyvärr inte ge dig ett nytt.
- Men jag har kvittot.
- Det går inte.
- Varför inte?
- Vi behöver biljettnumret.
- Men jag har registrerat biljettnumret på mitt SJ Prio-konto, när jag registrerade poängen för köpet. Kan ni inte kolla upp det?
- Nej, det går inte - vi kan inte spåra det.
Jag vet inte varför hon skulle försöka spåra mitt borttappade kort. Kanske menade hon att de vill kunna försäkra sig om att ingen annan använder det. Jag var lite för morgontrött för att ge mig in i den diskussionen. Eller så var jag för trött för att ens förstå vad hon menade.
- Jaha, vad ska jag göra då?
- Du får ta det på hemförsäkringen.
- Vadå, jag ska polisanmäla att mitt pendlarkort är borttappat och gå igenom hela processen med mitt försäkringsbolag - det kommer ta flera dagar...
- Ja, så får du nog göra...
- Men hur ska jag resa under tiden, menar du att jag ska köpa ett nytt pendlarkort här och nu för att kunna resa under den tiden? Som jag redan har ett pendlarkort för?
- Ja.
- Det är ju jättekonstigt, helt sjukt.
- Ja, men så är tyvärr reglerna.
- Jag har ju kvittot, är inte det bevis nog för att jag är berättigad till resor under den här perioden?
- Tyvärr så går det int...
Det där sista hörde jag bara på lite håll, jag vände ryggen till och började gå därifrån så fort jag hörde "Tyvärr" för andra gången.
Jag funderar ett tag på att gå upp till SJ-prioloungen och klaga lite för personalen där men misstänker att de bara kommer hänvisa mig ner till resebutiken där jag precis har varit. Och dit har jag ingen lust att gå igen. Går och köper en enkelbiljett i automaten istället, tänker att det var bättre att hinna med tåget och försöka lösa problemet med mitt borttappade kort på resebutiken i Uppsala istället.
Kommer till perrongen. Tåget försenat. Typiskt. 08:23 är den nya tiden satt till. Typ 08:25 dyker ett annat tåg upp på spår 3. Jag går fram till förarhytten och lokföraren sticker ut huvudet.
- Hej, det här är inte Uppsala-tåget va?
- Nej, det här ska gå till Falun.
- OK, när då?
- Ja, det är inte jag som ska köra det men jag ska kolla.
Hon tar fram en tidtabell och bläddrar lite. Under tiden ser jag att ganska många människor har börjat gå på tåget.
- 08:44 ska det här gå. Men det stannar i Uppsala också.
- Jaha, men 08:11-tåget till Uppsala är försenat och det står att det ska gå från det här spåret om - förlåt, för - två minuter sedan...
- Jaha...
- ...men nu står ju ditt tåg här.
- Ja... Vänta lite så ska jag kolla med trafikcentralen var det tåget är någonstans.
Hon går in i förarhytten igen och ringer ett samtal. Sticker ut huvudet två minuter senare.
- Du, det där tåget är inte i närheten.
- OK, för det står ju fortfarande på skyltarna...
- Ja, de ska göra ett utrop nu.
- OK, och så kanske du kan göra ett utrop på tåget för alla som gick på nu och tror att det är Uppsala-tåget.
- Ja, det ska jag göra. Det är bra att du säger till.
- Det är lugnt.
Jag vänder mig om och precis som jag inser att att en ansenlig hop med människor har samlats bakom mig överöses jag med frågor. Vad sa hon, är det här Uppsalatåget, när går det här tåget, går det inte ett tåg 08:41 också, vad sa hon, var är det försenade tåget, stannar det här tåget i Uppsala...?
Jag svarar på några av frågorna och smiter därifrån. Orkar inte misstas för en SJ-anställd. Utropet kommer. Och jag funderar över när sms:et kan tänkas komma. Det kommer inte. Överhuvudtaget.
Jag blir förbannad när jag tänker på den där sms-tjänsten. Hela förra veckan fick jag hur många sms som helst om att tågen - ja, typ alla tåg - saknade en förstaklassvagn. Men de kan inte bemöda sig om att skicka ut ett sms när det faktiskt handlar om något relevant - som att ett tåg är försenat med vem-vet-hur-många minuter. Tåget kanske till och med blev inställt, vad vet jag, men inte tusan fick man något sms. Det är uselt.
Det bästa alternativet blir till slut att sätta sig på det där Falun-tåget. Många står. Jag lider med dem. Men är mest förbannad. För att jag har tappat bort mitt pendlarkort och tydligen inte kan få ett nytt, utan tvingas köpa ett nytt. Och för att tåget är försenat och man inte har fått någon information förän man har tagit saken i egna händer och kollat upp grejer som SJ:s personal borde hålla koll på och informera om. Sitter också och hatar de där dubbeldäckarna, som Falun-tågen är, de är så sjukt obekväma. Kan inte sova.
Sitter och dödar restid med att rensa plånboken på skräp. Hittar mitt pendlarkort i sedelfacket, där jag aldrig har haft det förut. Typiskt, då sitter jag här med ett giltigt pendlarkort och en giltig enkelbiljett som jag har köpt för att komma för sent till jobbet. Funderar på vilken av biljetterna jag ska visa upp om det blir kontroll. Det blir ingen kontroll - personalen kan nog inte ta sig fram när folk står upp i gångarna för att det är så trångt. Finner tröst i att jag i alla fall hittade mitt pendlarkort och slipper kontakta polisen, försäkringen och - framför allt - slipper gå in i SJ:s resebutik i igen.
24 januari 2012
Snälla SJ...
Tack.
23 januari 2012
Ibland den norra, ibland den södra
Det började imorse, fem minuter i sex:
Tåg 804 den 23jan [sic] 2012 med avgångstid klockan 06.11 från Stockholm har den norra 1:a klass vagnen [sic] indragen.
Tio minuter över sex kom det ett annat sms, denna gång om att tåget 06:41 går som en dubbeldäckare istället för ordinarie lok och vagn.
Men en halvtimme senare är vi tillbaka på temat "tåget saknar en förstaklassvagn". Och så fortsätter det resten av dagen. SJ gick bananas med den här informationen, hela sju sms får jag alltså som handlar om det här med förstaklassvagnar. Den största variationen (förutom att det handlade om lite olika avgångar) var att det ibland var den norra förstaklassvagnen som saknades, ibland den södra.
Man undrar ju - gick förstaklassvagnarna sönder en efter en under hela dagen? Det ter sig för mig osannolikt. De måste ju ha vetat hur många förstaklassvagnar de hade när de började arbetsdagen med att sätta ihop tåg, eller? Och i så fall, hade de inte kunnat bara skicka ett sms?
Hej! Idag är risken stor att du får åka med ett tåg som saknar en förstaklassvagn. Det kan vara den norra, det kan vara den södra. Hejdå!
Jag bjuder på den SJ, om ni skulle behöva den i framtiden.
19 januari 2012
Det var inte jag
I förrgår attackerades alltså en tågmästare på Uppsalapendeln av en resenär. For the record: det var inte jag.
Däremot har jag många gånger tänkt på hur jobbigt det måste vara att ha ett av Sveriges minst omtyckta företag som arbetsgivare. Oavsett om alla brister som resenärerna upplever beror på tågoperatörerna (i mitt fall SJ), Trafikverket, politikerna eller någon helt annan - så är det ju väldigt sällan ombordpersonalens fel när något går snett. Men det är de som står i skottgluggen, tillsammans med kollegorna på resebutikerna.
Av ombordpersonalen förväntar jag mig egentligen två saker. Ett trevligt bemötande, vilket man faktiskt oftast får, och viss grundläggande information när något inte funkar. Det senare är det väl lite sisådär med, men det är ju faktiskt inte alltid personalen själva har fått någon information att förmedla.
Så jag tycker nog lite synd om de som jobbar på t.ex. SJ. Så mycket skit de får ta för något de oftast inte kan rå för. Det har uppenbarligen sina nackdelar att representera ett av Sveriges sämsta företag.